Головна » Медицина та здоров'я » Капронова кислота як представник насичених жирних кислот

Капронова кислота як представник насичених жирних кислот



У природних жирах найбільш часто зустрічаються насичені кислоти нормальної будови. Їх фізичні властивості залежать від молекулярної ваги. Дані кислоти здатні утворювати евтектичні суміші - сплави з константної температурою плавлення, що робить неможливим їх поділ на окремі компоненти навіть у процесі повторної кристалізації.

Варто також відзначити, що ці кислоти розчиняються практично у всіх органічних розчинниках, у тому числі в діетіловом ефірі, ацетоні або хлороформі. Крім цього, вони досить стійкі до впливу різних реагентів (окислювачів, галогенів або інших з'єднань). Основні представники даної групи хімічних сполук - це масляна, каприлова, лауринова, миристиновая, пальмітинова, капронова кислота та ін У будові більшості кислот, які містяться в природних жирах, простежується специфічна особливість - вони мають парну кількість атомів вуглецю.

Капронова кислота є яскравим представником насичених жирних кислот. Це масляна рідина без кольору, для якої характерний різкий неприємний запах. Вона входить до складу кокосового, пальмового, а також коров'ячого масла.

Капронова кислота може виділятись з нітрилу, а також внаслідок окислення нормального гексанолу або рицинової олії. Дане з'єднання також утворюється при цукровому бродінні в присутності гнилого сиру. Воно є побічним продуктом цієї реакції. Крім цього, капронова кислота може утворюватися при впливі стрептококів. Для її вилучення рекомендують здійснювати фракціонування сирої масляної кислоти з промиванням водою.

Треба сказати, що відомо велика кількість солей даної речовини. Його ефірні масла характеризуються приємним фруктовим запахом, тому вони з успіхом застосовуються як есенцій.

Варто також згадати роль насичених жирних кислот як технологічних добавок до гуми, які зміцнюють її структуру і сприяють появі нових властивостей. Так, в ході дослідження міцності гум при розривах було встановлено, що при додаванні саме капронової кислоти можна домогтися найбільшої однорідності даного матеріалу. При цьому застосування низькомолекулярної форми цього з'єднання зумовило найменшу стійкість до передчасної вулканізації, що свідчить про високу активність даної кислоти.

У сфері косметології часто користуються гліколевої кислотою, яка має найнижчу молекулярну масу з усіх альфа-гидрокислоти. Це дозволяє даному речовині легко проникати через бар'єр епідермісу.

Гліколева кислота, купити яку можна в аптеці, з успіхом використовується для зменшення пігментації і для проведення глибокого пілінгу. Варто відзначити, що вона також прекрасно усуває дрібні зморшки, роблячи шкіру обличчя більш гладкою та еластичною, оскільки обумовлює більш інтенсивний синтез колагену, а також викликає активний ріст клітин.

Враховуючи такі ефекти, у сфері косметології широко застосовується саме гліколева кислота. Ціна на засоби по догляду за шкірою, які в своєму складі містять це з'єднання, цілком доступні. Це стає причиною широкого використання різних кремів і лосьйонів на основі даної кислоти, особливо серед жінок з проблемною або старіючої шкірою обличчя.