Головна » Медицина та здоров'я » Камедь ріжкового дерева

Камедь ріжкового дерева



Ріжкове дерево відноситься до сімейства бобових, виростає воно в Середземномор'ї, Єгипті та Індії. Це вічнозелена рослина багато народів вважають священним, оскільки воно має ряд рідкісних властивостей. У Біблії плоди ріжкового дерева згадуються як продукт, багатий поживними властивостями і що володіє унікальним смаком. Крім того, ні в стовбурі, ні в кроні дерева не заводяться шкідливі комахи, через що вважається, що воно має чистотою і святістю. Цвіте воно восени, що є рідкістю для рослин Середземномор'я. Боби розвиваються з жіночих квіток, вони коричневого кольору, а їх довжина сягає 12 сантиметрів. Крім насіння в стручку міститься соковита м'якоть, що складається в основному з цукристих речовин.

Дивним властивістю бобів ріжкового дерева є те, що вони завжди мають однакову вагу в 02 грама, саме тому в давнину вони використовувалися як міри ваги (карата) дорогоцінних металів і каменів.

З м'якоті плодів виготовлялася камедь ріжкового дерева, яка набула широкого поширення в багатьох сферах.

Корисні властивості

Компоненти, що містяться в плодах ріжкового дерева, знайшли своє застосування в медицині і в кулінарії. Серед поживних і корисних елементів особливе місце займають вітаміни групи B і мікроелементи, такі, як калій і кальцій. Крім них плоди складаються з різного роду цукрів, дубильних і органічних речовин, білка, пектинів і крохмалю. Дубильні речовини сприятливо впливають на травлення, а також вони підтримують оптимальний бактеріальний склад мікрофлори кишечника. Камедь ріжкового дерева є активною речовиною багатьох препаратів для лікування захворювань, пов'язаних з функціонуванням шлунково-кишкового тракту, для попередження нападів діареї та зменшення нудоти. Такі кошти можуть бути використані і в педіатрії, оскільки не надають особливих побічних впливів на організм.

Використання в кулінарії і харчової промисловості

Одержувана з плодів, камедь ріжкового дерева використовується в харчопромі в якості добавки до їжі (E410). Вона грає роль підсолоджувача, стабілізатора і загустителя, надає готовому продукту в'язкість і, наприклад, в морозиві або сорбет запобігає утворення кристалів і додає стійкість масі при різкому підвищенні температури. При виготовленні борошняних виробів камедь надає тісту м'якість, а готовий продукт довгий час зберігає свіжість, легко ріжеться, не кришиться і довго не черствіє. У поєднанні з іншими харчовими добавками камедь плодів ріжкового дерева набуває нових властивостей, до таких добавок відносяться наступні: пектин, гуар і ксантанова камедь. З бобів жителі Середземномор'я варять зігріваючий протизастудний напій, за смаком він схожий на какао.

Застосування в косметології

Екстракт, порошок і камедь ріжкового дерева широко використовуються при виготовленні косметичних засобів. Порошок грає роль згущувача і дає необхідну в'язкість продукту. Екстракт і камедь володіють зволожуючими властивостями і добре утримують вологу, вони пом'якшують і зволожують шкіру. Крім цього, будучи антиоксидантом, екстракт активно бореться з висипом вугрів і виводить токсини, надає стимулюючу і регенеруючу вплив, що дає поштовх для зростання нових клітин.