Головна » Наука та освіта » Заєць-біляк: особливості і місця проживання

Заєць-біляк: особливості і місця проживання



Заєць-біляк відноситься до класу ссавців, ряду зайцеобразних, сімейству Зайцева, роду зайців.

Місця проживання

Ссавець поширене на півночі Євразії. Основні житла - тундрові, лісові та лісостепові райони, де заєць живе звичайно відокремлено.

При зміні кормових угідь і погіршення погодних умов ці тварини можуть переміщатися на значну відстань від місць постійного проживання.

Заєць-біляк проживає в широкому географічному діапазоні. Це - вся тундрова і лісова зони північній частині Європи (Польща, Скандинавія, Шотландія), Росія, Монголія, Північно-Східний Китай. Він був завезений також до Південної Америки (Чилі, Аргентину).

Зовнішній вигляд

Дорослий заєць-біляк досягає довжини 43-61 см, а хвіст у нього маленький - 4-7 см, вуха мають довжину 76-10 см, важить він 16-45 кг. «Північні» зайці набагато більші за своїх «південних» родичів. Окрасою змінюється залежно від сезону. Заєць взимку абсолютно білий, а в літню пору року на колір впливає місце проживання - хутро стає рудувато-сірим або бурим. Зміна забарвлення у зайця називається линянням. Линька у них відбувається два рази протягом року - з кінця лютого по травень (навесні) і з жовтня по січень - в зимовий час. Тривалість процесу зміни забарвлення коротше теплою весною, ніж в холоди. У середньому зміна забарвлення у зайця-біляка триває близько 80 днів.

Чим харчується заєць

Раціон харчування визначається середовищем проживання і сезоном року. Заєць-біляк відноситься до рослиноїдних тварин. У літній час лісові жителі із задоволенням годуються зеленою рослинністю, а жителі тундри їдять альпійські трави. Зайці охоче харчуються злаками, лишайниками, вівсом і конюшиною. Однак у зимовий час, коли вся їжа в основному знаходиться під снігом, вони годуються корою чагарників і різних дерев.

Восени і взимку більш твердий корм входить до раціону біляків, вони харчуються в цей час корою дерев (верби, осики, берези), різноманітними ягодами (шипшиною, горобиною, черемхою, ялівцем) і дістають кедрові шишки під снігу. Це викликає дефіцит в раціоні мінеральних солей, тому зайці іноді поїдають грунт, кістки тварин і камінчики.

Розмноження

Заєць-біляк має співвідношення статей рівне, приблизно 50 на 50. При досягненні статевої зрілості, заєць починає розмножуватися. Приплід у самки трапляється 2-3 рази, але частіше 2 рази на рік. Час першого гону припадає на лютий-березень, другий - на травень-червень. Тривалість вагітності у зайців становить від 47 до 54 днів. Самка народжує до чотирьох зайчат, кожен важить приблизно 90 м. Розмір матері повністю визначає кількість зайчат в одному виводку, - чим більший самка, тим більше у неї народиться дитинчат за один приплід.

Тіло новонародженого зайця-біляка повністю покрито густим хутром. Мати-зайчиха годує своїх дітей грудним молоком в середньому чотири тижні. Молоко у самки дуже жирне і поживне, тому вона всього один раз на добу годує дитинчат. Заєць-біляк досягає статевої зрілості у 10 місяців. Тривалість життя зайців в дикій природі становить від 7 до 17 років, проте більшість з них не доживають до п'ятирічного віку з різних причин.

Особливості зайця-біляка

Взаємовідносини між статями складаються таким чином, що самці домінують над самками. У період розмноження іноді самці прагнуть злучитися з однієї і тієї ж самкою, що часто викликає поєдинки між ними.

Днем заєць-біляк найчастіше спить, тому що є твариною нічним.

Так складається, що під час суворих зимових холодів, коли кількість їжі недостатнє, ці тварини використовують як корм зернові культури (злаки) і кору плодоносних дерев, чим завдають економічної шкоди людям. Заєць-біляк є важливим об'єктом спортивного полювання. Людина полює на нього заради шкурки і м'яса.

Як уже згадувалося, заєць-біляк в змозі прожити майже 17 років, але тривалість його життя в більшості випадків не більше 5-ти років. Основними причинами є різні хижаки (лисиця, рись, беркут, пугач), а також паразити і недостатня кількість їжі, особливо в зимовий час.